Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

neděle 5. října 2014

Osmička nejsmyslnějších scén

Rozhodla jsem se zveřejnit veskrze subjektivní žebříček filmových scén, které mi uvízly v paměti jako nejerotičtější/nejsmyslnější/nejrajcovnější. Základní instinkt tu nehledejte, neb ho považuji za veskrze průměrný a celkově velmi nudný snímek. A ani Nymfomanku, protože tam nějakou smyslnost nacházím maximálně v BDSM scénách druhé části. Předem děkuji za psychoanalytické postřehy v komentářích.

8. Match Point - Hra osudu (Match Point, 2005) - Jonathan Rhys Meyers & Scarlett Johansson
Devět let starý snímek Woodyho Allena, který na mě působí, jako by ho natočil nějaký mladý, docela nekompromisní režisér. Obsahuje hned několik žhavých scén mezi představiteli Chrise a Noly.


7. Piano (The Piano, 1993) - Harvey Keitel & Holly Hunter
Neobvyklý milostný vztah v kulisách Nového Zélandu. Atmosféra je zde budována pozvolna za pomoci krajiny, hudby a skvělých hereckých výkonů. Mimochodem, v článku o filmových hvězdách, které se na plátně nejčastěji svlékají (zde), píšou o Harveym Keitelovi: Upřímně, jestli fráze "nepoznávám tě oblečeného" sedí na nějakého herce, tak je to Harvey.


6. Milenec (L'Amant, 1992) - Tony Leung Ka Fai & Jane March
Tento snímek co do názornosti v některých scénách příliš nezaostává za Nymfomankou. Vztah bez budoucnosti mezi patnáctiletou Francouzkou (Jane March bylo při natáčení "už" 19) a dvaatřicetiletým bohatým Číňanem v Saigonu konce 20. let 20. století v sobě skrývá kromě spalující vášeň i patřičnou dávku osudovosti.


5. Fontána (The Fountain, 2006) - Hugh Jackman & Rachel Weisz
Hugh tady hraje jako o život. Jeho honbu za nesmrtelností ve třech časových rovinách ospravedlňuje láska. V "současné" rovině se snaží zachránit svou umírající manželku - Hugh popsal "veselou" historku z natáčení celkem krátké, ale krásné milostné scény pod taktovkou tehdejšího manžela Rachel Weisz: "Rachel ležela nahá ve vaně a Darren seděl vedle kamery, asi metr a půl od nás. Přesně podle scénáře se líbáme, ona mě vtáhne do vany a svléká mi košili. Pořád se líbáme, čekám, kdy už to Darren stopne - a v tom ho slyším, jak říká: 'Stáhni mu kalhoty!'" (Premiere, březen 2007, s. 38) Hugh se tedy natrápil, ale výsledek stojí za to.

 
4. Grindhouse: Auto zabiják (Grindhouse: Death Proof, 2007) -Vanessa Ferlito & Kurt Russell
Psychopatický kaskadér Mike přišel do baru, zarecitoval jedné ze svých vyhlédnutých obětí básničku a vyhrál lap dance za doprovodu skladby Down in Mexico od The Coasters. Dojde i na Tarantinův foot fetish (byť zdaleka ne tak výrazně jako v také slušně rajcovní scéně se Selmou Hayek v Od soumraku do úsvitu). ¡Ay, caramba! Mimochodem, Quentin se v Jackie Brown (1997) blýsknul naopak jednou z nejvtipnějších (a zřejmě i nejkratších) erotických scén, která se odehraje mezi postavami ztvárněnými Robertem De Nirem a Bridget Fondou.


3. Černá labuť (Black Swan, 2010) - Natalie Portman & Mila Kunis
Aronofsky podruhé. Tentokrát jde o lesbický sex na cestě do temnoty... Možná to zní jako klišé, ale funguje to zatraceně dobře. I díky křehce a nevinně působící Natalie v kontrastu s prostřelou a "dravou" Milou.


2. Quills - Perem markýze de Sade (Quills, 2000) - Joaquin Phoenix & Kate Winslet
Tento film byl pro mě velmi příjemným překvapením. *NEZBYTNÉ SPOILERY* Nenaplněná láska mezi Madeleine a abbém du Coulmierem zde paradoxně vrcholí po její tragické smrti, kdy nešťastný abbé ve snu přichází k mrtvému tělu své milované, která ožije, a milují se spolu. Dokonalé (a odvážné) spojení lásky a smrti. Kam se na tohle hrabe (můj jinak oblíbený) Titanic!

 
1. Valmont (Valmont, 1989) - Colin Firth & Fairuza Balk
Tehdy devětadvacetiletý Firth je ve filmu Miloše Formana ještě takový "nemastný, neslaný" (jak napsala v recenzi na ČSFD Galadriel) a na Valmonta Johna Malkoviche v Nebezpečných známostech (1988) asi nemá. Ovšem když přijde na řadu scéna, ve které připraví o panenství Cécile představovanou v době natáčení patnáctiletou Fairuzou Balk, veškeré mé výhrady jdou stranou. Erotické napětí by se dalo krájet, čemuž nepřekáží ani lehký humor - ostatně celý snímek *SPOILER (i když to asi každý ví i z jiných adaptací)* včetně smrti hlavního hrdiny *KONEC SPOILERU* se nese v odlehčeném duchu. Půvabná je také následující scéna, kdy se Cécile s právě prožitým svěřuje markýze de Merteuil (Annette Benning). Na YouTube je po kouscích celý film - až na "osudnou" scénu, kterou zřejmě smazali mravokárci... Alespoň že momentka z ní se dostala až na oficiální plakát (zde).

BONUS - nejúsměvnější erotika: Bože, jak hluboko jsem klesla! (Mio Dio come sono caduta in basso!, 1974) - Laura Antonelli & Michele Placido
Italský snímek s někdejší přítelkyní Jean-Paula Belmonda se vryje do paměti vtipnými a ještě vtipnějšími (nejen) erotickými scénami, jimž vévodí ta, kterou poeticky popsal uživatel Omnibus na ČSFD: "Monumentální scéna na seně. Pro mě a mé vrstevníky nezapomenutelná záležitost. Taky jsme pak z kina vycházeli zpocení jak dveře od chlíva, jak jsme mu pomáhali s tím nekonečným pracným svlíkáním. To máte: paraple, boty, knoflíčky, šaty, košilka, háčky, korzet, šňůrky, svrchnička, knoflíčky, spodnička, patentky, punčochy, šňůrečky, další spodnička, či co, další šňůrečky ... 'sakra- uzel!'... No měla na sobě vrstev jak Amundsen při polární výpravě... Řeknu vám, ještě že to nevzdal! 'Ne, já to nezvládnu! Necháme toho.' A Eugenia nešťastně: 'Ne! Nééé...' a pak že vždy, když žena říká ne, znamená to ne... (...) Kdyby to vzdal nebo přišel nějakej pitomej střih, asi bychom my, jinoši v sále, vzteky aspoň rozcupovali promítací plátno, místo jejího prádla. Ale mladý Corrado Cattani z pozdější Chobotnice si naštěstí vzpomněl, že správný muž nosí nůž." Část této "monumentální" scény se prolíná i následujícím trailerem.


Žádné komentáře:

Okomentovat