Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

sobota 1. srpna 2015

Recenze - V hlavě (Inside Out)

Uplynulá pětiletka se u Pixaru nesla především ve znamení pokračování úspěšných titulů z minulosti (Toy Story 3, Auta 2, Univerzita pro příšerky, výjimku představuje jen Rebelka z roku 2012). O to více potěší originalita patnácté pixarovky (jako obvykle vzniknuvší v koprodukci s Disneym), jejíž děj se odehrává převážně v hlavě jedenáctileté Riley. Ta je jako každý ovládána základními emocemi - Radostí, Smutkem, Vztekem, Strachem a Znechucením. Emoce v podobě postaviček zabarvují hrdinčiny vzpomínky a na konci každého dne je z hlavního velitelství odesílají do dlouhodobé paměti. Občas se stane, že některá ze vzpomínek je určena jako klíčová, ta se potom uchovává na zvláštním místě v hlavním velitelství. Klíčových vzpomínek má Riley pět, každá z nich je svázána s jedním jejím osobnostním ostrovem (rodiny, přátelství, hokeje, blbnutí a poctivosti).

Vstup do studií Pixar. "Pixar - front gates". Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pixar_-_front_gates.jpg#/media/File:Pixar_-_front_gates.jpg

Chaos uvnitř dívčiny hlavy vypukne spolu s přestěhováním rodiny (rodiče dostali nejhvězdnější dabéry, Diane Lane a Kylea MacLachlana) z idylického domku v Minnesotě do poněkud omšelého bytu v San Franciscu. Radost a Smutek se nedopatřením ocitnou v dlouhodobé paměti spolu s klíčovými vzpomínkami a k hlavnímu ovládacímu panelu má přístup poněkud nevyvážená trojice Vztek, Strach a Znechucení. Navíc se jeden po druhém hroutí osobnostní ostrovy, takže začíná hra o čas... Spolu s putováním Radosti a Smutku divák objevuje další části hravě vykresleného Rileyina vnitřního světa. Mezi vzpomínkami je tu ztracen také dívčin imaginární kamarád Bing Bong, jenž se postará o snad nejdojemnější okamžik celého filmu.

Vtipů je tu požehnaně, a to jak pro dětské, tak pro dospělé publikum. Ve 2D verzi s titulky jsem ocenila např. parádní dabing Smutku (má ho na svědomí Phyllis Smith známá např. z americké verze Kanclu) a některé hlášky, třeba "goodbye happiness, hello loneliness" (popkulturních narážek je nicméně v celém snímku málo, čímž se V hlavě příjemně odlišuje od většiny současné animované produkce). K nejzábavnějším se řadí momenty, kdy nahlížíme do hlavních velitelství jiných postav (při závěrečných titulcích nejen lidských). Celé to má spád, a ač je konec předvídatelný, z kina jsem odcházela se směsicí Radosti a (příjemného) Smutku, resp. dojetí.

Zkušenější z dvojice režisérů, Pete Docter, se podílel na filmech Vzhůru do oblak (2009) a Příšerky s. r. o. (2001). "Pete Docter Cannes 2015" by Georges Biard. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pete_Docter_Cannes_2015.jpg#/media/File:Pete_Docter_Cannes_2015.jpg

V listopadu se chystá do kin ještě jedna originální pixarovka, Hodný dinosaurus, v dalších letech jsou pak na řadě pokračování hitů nazvaná Finding Dory a Toy Story 4. Tak si toho neokázalého klenotu nazvaného V hlavě važme.

Verdikt: 85 %
 
Filmový koláč - V hlavě

Žádné komentáře:

Okomentovat