Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

neděle 31. srpna 2014

Premiéry 36. týdne

Od nynějška budu každý týden upozorňovat na nadcházející kinopremiéry. Ještě předtím bych ráda krátce zhodnotila končící filmovou "okurkovou" sezónu.

Letos se do kin kromě pro léto obzvlášť typických blockbusterů a "oddychovek" různorodé kvality (Strážci Galaxie, Expendables: Postradatelní 3, Úsvit planety opic, Hercules, Lucy, Kouzlo měsíčního svitu, Love Song) dostalo i několik kousků, které zaujaly (jen) diváky-fajnšmekry - mám na mysli především filmy Ida, Je muž, který je vysoký, šťastný? a Chlapectví.

V Americe byla návštěvnost kin nízká (viz Mirčin článek) a tipovala bych si, že u nás se taky žádný zázrak nekonal. S výjimkou dokumentu Magický hlas rebelky a snad ještě pohádky Tři bratři české filmy (ne)překvapivě více či méně zklamaly (na mysli mám Zejtra napořád, Díra u Hanušovic, Parádně pokecal a Arcibiskup Bezák Zbohom). Zajímavý článek o filmech posledního srpnového týdnu zde.

Co se tedy chystá do kin v prvním zářijovém týdnu?

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, režie Lasse Hallström)
Hallströmovy filmy (Co žere Gilberta Grapea, Pravidla moštárny a Čokoládu) mám ráda. Tohle vypadá na takovou "indickou" verzi Čokolády s Helen Mirren obklopenou neokoukanými hereckými tvářemi (asi nejznámější je Om Puri - v r. 1984 získal na MFF Karlovy Vary ocenění za nejlepší mužský herecký výkon a objevil se třeba ve Vlkovi nebo Soukromé válce pana Wilsona) - proč ne, i když spíš až na DVD nebo v televizi.
Míra natěšenosti: 60 %

Nejhledanější muž (A Most Wanted Man, režie Anton Corbijn)
Nebude to poslední film letos v únoru zesnulého P. S. Hoffmana, který po jeho smrti přijde do kin. Ovšem mohl by z těch několika filmů být nejlepší. Vzdor zajímavému hereckému obsazení ale tenhle špionážní thriller odehrávající se v Hamburgu nejspíš nebude zrovna můj šálek čaje...
Míra natěšenosti: 50 %

Uvedení snímku Nejhledanější muž na festivalu Sundance. Zleva Philip Seymour Hoffman, Anton Corbijn, Daniel Brühl, Willem Dafoe, Rachel McAdams. Od PunkToad from oakland, us [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

O koních a lidech (Hross í oss, režie Benedikt Erlingsson)
Svérázný islandský snímek (pro Vary, kde se promítal na festivalu, jako dělaný), který by se mi snad svým způsobem mohl líbit.
Míra natěšenosti: 55 %

Pod zemí (As Above, So Below, režie John Erick Dowdle)
Strašení v pažířských katakombách. Režisér Dowdle zatím natočil dva průměrné horory (Ďábel a Karanténa). Připadá mi, že trailer na jeho nejnovější počin prozrazuje až moc. A taky se obávám, že si tenhle horor zbytečně hraje na "něco víc" (viz název odkazující na hermetickou maximu "jak nahoře, tak dole").
Míra natěšenosti: 15 % (plus 10 %, pakliže bych netrpěla lehkou klaustrofobií)

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (Sin City: A Dame to Kill For, režie Robert Rodriguez, Frank Miller)
V amerických kinech se novému Sin City moc nevede, pokračování prvotřídních jedniček také často pohoří - ale co, těším se jak malá.
Míra natěšenosti: 99 %

Rodriguez a Miller propagují pokračování Sin City na Comic Conu v San Diegu. Od Gage Skidmore [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Století Miroslava Zikmunda (režie Petr Horký)
Dokument o zajímavé osobnosti s hudbou Radůzy. Pro mě jasná televizní záležitost.
Míra natěšenosti: 50 % 

Žádné komentáře:

Okomentovat