Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

středa 8. července 2015

Premiéry 28. týdne

Daleko od hlučícího davu (Far from the Madding Crowd, režie Thomas Vinterberg)
Dánský režisér Vinterberg před třemi lety oslnil dramatem Hon s Maadsem Mikkelsenem. Jeho novinka je adaptací románu z roku 1874 spisovatele Thomase Hardyho (neplést s Tomem Hardym) o svéhlavé Bathshebe, která se ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století stává statkářkou a do manželství se nehrne. Nakonec se jí ale jeden muž stane osudným... V hlavních rolích Carey Mulligan, Matthias Shoenaerts, Tom Sturridge, Juno Temple a Michael Sheen.
Míra natěšenosti: 60 %

První filmová verze románu Daleko od hlučícího davu vznikla již v roce 1915, další byly natočeny v letech 1967 a 1998. Od neznámý (Internet Archive) [Public domain], prostřednictvím Wikimedia Commons

Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek)
Jankovým předchozím snímkem byla Olga a nedávno měl premiéru další jeho dokument, Filmová lázeň mapující 50 let karlovarského festivalu.V Evangeliu podle Brabence zachytil dokumentarista uměleckou formou rozhovory novinářky Renaty Kalenské se "plastikem" Vratislavem Brabencem.
Míra natěšenosti: 20 %

Lví srdce (Leijonasydän, režie Dome Karukoski)
Finsko-švédské drama o neonacistovi, který se zamiluje do servírky - a pak je nucen nějak naložit s faktem, že jeho milá má černošského synka. V titulní úloze Peter Franzén (zahrál si např. v Cestě na sever).
Míra natěšenosti: 50 %

Slow West (Slow West, režie John Maclean)
První celovečerák Johna Macleana (neplést s Johnem McClanem) byl ověnčen Velkou cenou poroty za nejlepší drama na festivalu Sundance. Nicméně je jasné, že tento "pomalý" western nesedne každému, ač trailer okořeněný humorem vypadá dobře. Šestnáctiletého skotského aristokrata Jaye (Kodi Smit-McPhee) chrání při jeho cestě Coloradem za milovanou dívkou nájemný zabiják Silas (Michael Fassbender, který se objevil též v Macleanově předchozím, ještě stylizovanějším krátkometrážním počinu Loupež poslepu). Recenze variují od nadšených po otrávené. Fanoušky GoT upozorňuji na hereckou účast Roryho McCanna (Sandor Clegane alias Ohař).
Míra natěšenosti: 70 %

Devanáctiletý Australan Kodi Smit-McPhee si zahrál již ve více než dvou desítkách titulů. By Jeff Vespa (photosubmission (OTRS)) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Terminator Genisys (Terminator: Genisys, režie Alan Taylor)
Ano, ta tmavovlasá ženština vedle Arnieho je khaleesi z GoT (Emilia Clarke), zde matka Johna Connora (zajímavé je, že v seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové titulní postavu ztvárnila další výrazná herečka z GoT Lena Headey). Alan Taylor byl dosud především režisérem televizních seriálů (např. Sex ve městě, Rodina Sopránů, Odpočívej v pokoji, Ztraceni, Řím a právě také Hra o trůny), před dvěma lety mu pak byla svěřena dvojka Thora. Pátý Terminátor je podle řady recenzentů nepříliš povedená slátanina - a pokračování se bohužel již chystá. Děj nechť si vyhledají skalní fanoušci (resp. ti ho už určitě znají).
Míra natěšenosti: 15 %

Žádné komentáře:

Okomentovat