Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

neděle 23. listopadu 2014

Filmová muzea

V článku půjde téměř výhradně o muzea "ve světě" - u nás totiž jaksi žádné muzeum věnované československému a českému filmu jako takovému nemáme (alespoň tu tedy poslední dva roky funguje Muzeum Karla Zemana). Situaci se pokoušejí změnit autoři projektu NaFilM (Národní filmové muzeum), kteří mě inspirovali k virtuálnímu porozhlédnutí se po nejrůznějších filmových muzeích. Na závěr prozkoumám také spojení filmových muzeí a crowdfundingu.

Prezentace projektu NaFilM na HitHit. https://www.hithit.com/cs/project/945/pojdte-nafilm-do-muzea

V kolébce kinematografie, Francii, funguje filmový archiv Cinémathèque française, který vznikal postupně od 30. let 20. století. V současnosti kromě konzervování a restaurování filmů provozuje kino a knihovnu, navíc zpřístupňuje filmové artefakty v rámci stále expozice (s názvem Passion Cinéma) a také dočasných tematických expozic - aktuálně zde probíhá výstava věnovaná Françoisi Truffautovi. Z rekvizit jsou ve sbírce muzea např. android z Metropolis a model hlavy paní Batesové z Psycha. Francouzštináři si mohou z domova projít virtuální expozice (zde) pojednávající např. o Stanleym Kubrickovi, italském neorealismu nebo německém expresionismu ve filmu. Cinémathèque française sídlí v pařížské rue de Bercy v budově navržené architektem Frankem Gehrym (ten je též jedním z autorů pražského Tančícího domu).

Sídlo Cinémathèque française. Od dalbera from Paris, France [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Další (částečně) filmové muzeum se pak nachází v Lyonu - Musée Miniature et Cinéma. Jeho filmová expozice je zaměřená na triky. K vidění jsou tu nejrůznější skvostné modely, rekvizity a kostýmy - Alien (stadia facehugger a dospělec), hůlka Harryho Pottera, maska z V jako Vendeta, robot z Já, robot, protéza, kterou nosil Ron Perlman v Hellboyovi, kostým Robocopa nebo třeba potvůrky z Gremlins.

Tak tenhle Zat'nik'atel (počeštěně zakňaktel) z Hvězdné brány by pro mě v Musée Miniature et Cinéma byl jedním z hlavních lákadel. CC BY-SA 3.0, Alexandre Delesse (Prométhée33) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Jak jsem očekávala, jedno filmové muzeum se nachází přímo v Hollywoodu, v budově pana Maxe Factora, maskéra filmových hvězd. The Hollywood Museum má otevřeno pro návštěvníky od roku 2003. Chlubí se mimo jiné rozsáhlou sbírkou předmětů spjatých s Marilyn Monroe a momentálně také vystavuje např. kolekci mapující harrypotterovské filmy. Atrakci pro cinefily (a lovce fotek s celebritami, byť pouze voskovými) představuje i jen o několik metrů dál stojící Hollywood Wax Museum (to má kromě Los Angeles po Státech ještě další tři pobočky).

Tady se nachází The Hollywood Museum. Od Visitor7 (Vlastní dílo) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

O jednom zajímavém americkém muzeu ještě padne zmínka v posledním odstavci. Teď ale zpět do Evropy. V Londýně najdeme The Cinema Museum a London Film Museum. Staromilsky vyhlížející The Cinema Museum bylo založeno v r. 1986, od r. 1998 sídlí v domě, kde jako malý bydlel Charlie Chaplin. Na své si v něm přijdou např. obdivovatelé historické filmové techniky. London Film Museum (dříve The Movieum of London) bylo založeno až v r. 2008 a aktuálně láká na výstavu "největší oficiální sbírky originálních vozidel Jamese Bonda". Krom toho v Londýně studio Warner Bros provozuje harrypotterovskou expozici (česky psaná reportáž zde).

Kostým Brada Pitta z Klubu rváčů v London Film Museum. Od Eduardo Otubo (London Film Museum  Uploaded by SunOfErat) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

O mnichovských filmových ne-tak-docela-muzeích jsem psala zde. Regulérní filmové muzeum se nachází v Berlíně v rámci Deutsche Kinemathek - Museum für Film und Fernsehen. Jeho stálá expozice ukazuje kinematografii od jejích počátků až do dnešních dnů. Zvláštní pozornost je zde věnována německým snímkům Kabinet doktora Calighariho (1920), Metropolis (1927) a dvojdílnému dokumentárnímu projektu Olympia (1938) Leni Riefenstahl, dále Marlene Dietrich nebo kinematografii éry národního socialismu.

Sada osobních zavazadel Marlene Dietrich v berlínském muzeu filmu a televize. Od Sailko [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) nebo CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Výčet zahraničních filmových muzeí by samozřejmě mohl být ještě velmi dlouhý - z ne-euroamerických mě zaujaly např. čínské národní filmové muzeum (viz zde) nebo plánované bollywoodské muzeum (viz zde). U nás tedy existuje na začátku článku zmíněné Muzeum Karla Zemana v Saské 3 u Karlova mostu. Jeho nápaditě aranžované a často interaktivní exponáty jistě zaujmou nejen děti, instituce se navíc zabývá restaurováním Zemanových snímků a jejich vydáváním na DVD. Na Moravě se světu filmu dostalo pozornosti např. v ostravském Muzeu hraček, jehož součástí je expozice Disneyana s rozsáhlou sbírkou mapující vývoj Disneyho společnosti.

Co se crowdfundingu a filmových muzeí týče (o filmovém crowdfundingu v Česku viz můj článek zde), podařilo se mi dohledat projekt Muzea historie v Severní Karolíně, které se přes Indiegogo neúspěšně pokoušelo vybrat na expozici orientovanou na úlohu Severní Karolíny ve filmovém průmyslu (prostředky nakonec získalo jinak a výstava už probíhá). Dostatek fanoušků přes Indiegogo nedokázalo oslovit ani americké muzeum zasvěcené pouze (!) snímku Život je krásný (1946), které se jmenuje The Seneca Falls It’s A Wonderful Life Museum & Archives. Tato instituce funguje od roku 2010 a snažila se získat příspěvek na odkup budovy, ve které sídlí (stránka projektu zde). (Ještě dodávám, že přes crowdfunding nasbíralo prostředky turínské Museo Nazionale del Cinema, ovšem "pouze" na restaurování Ferreriho film Audience.) Český NaFilM se tak může stát zřejmě vůbec prvním úspěšným projektem filmového muzea (spolu)financovaným přes crowdfunding.

Žádné komentáře:

Okomentovat