Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

čtvrtek 27. srpna 2015

Premiéry 35. týdne

Bláznivá dovolená (Vacation, režie John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein)
Série "bláznivých dovolených" je u nás často reprízovaná a tři první filmy z 80. let vyhledávám dodnes (Bláznivá dovolená, Bláznivá dovolená v Evropě a Vánoční prázdniny). Teď jsou Griswoldovi zpět! Resp. se na výlet do Walley Worldu vydává nová generace (již dospělý Griswold junior v podání Eda Helmse, jeho manželku hraje Christina Applegate). V obsazení figurují i staří známí (Chevy Chase, Beverly D'Angelo). J. F. Daley a J. M. Goldstein zatím psali scénáře k spíše podprůměrným komediím, toto je jejich první režijní počin. A humor předváděný v traileru je opravdu, ale opravdu trapný.
Míra natěšenosti: 10 %

Cesta vzhůru (režie David Čálek)
Na dokument o horolezci Radku Jarošovi se přes Startovač vybralo 371 028 Kč (na obrazovou a zvukovou postprodukci). Musím přiznat, že vzhledem ke svým životním zkušenostem nepociťuji k horolezcům žádný velký obdiv. Spíše smekám před tvůrci, kteří podle svých slov "urazili tisíce mil, ocitli se na třech kontinentech, natočili desítky hodin unikátního materiálu, byli svědky jedenácti amputací článků prstů a jedné porážky krávy v základním táboře." David Čálek natočil již řadu dokumentů, z těch nejlépe hodnocených jmenuji loňský Plán a Pátrání po Ester (2005). Film, který se podílí na glorifikaci horolezců (jakkoli zde zřejmě zazní i jakási kritika), ale vidět nemusím.
Míra natěšenosti: 10 %

Hitman: Agent 47 (Hitman: Agent 47, režie Aleksander Bach)
Z recenze Marigolda na ČSFD: "Série mizerných rozhodnutí, kterou spustilo to nejhorší ze všech: vůbec se znovu Hitmanem zabývat." Původní, nijak oslnivý Hitman z roku 2007 ještě ani nevychladl a už je tu další pokus vytřískat z akce lačného publika prachy. V hlavních rolích Rupert Friend, Hannah Ware a Zachary Quinto. Jedná se o první snímek Aleksandera Bacha a v ne právě zručných scénáristech oporu mít nemohl.
Míra natěšenosti: 5 %

Pride (Pride, režie Matthew Warchus)
Film se odehrává v Británii roce 1984 za vlády Margaret Thatcher, kdy se bouřili horníci ohrožení zavíráním dolů. Komunita gayů a leseb se rozhodne pro ně během Gay Pride uspořádat sbírku. Odborový svaz horníků pomoc z tak "ožehavé" strany odmítne, takže se aktivisté vydají přímo za stávkujícími horníky do Walesu. Přijetí nebude úplně vřelé... Scénář vychází ze skutečné události. Hrají Bill Nighy, Imelda Staunton či Dominic West. Ukázky dávají tušit milou, místy vážnou komedii ve stylu Do naha!. V Cannes získal film hlavní cenu v kategorii Queer Palm.
Míra natěšenosti: 50 %

Bill Nighy na premiéře Pride na festivalu v Torontu. By GabboT (Pride 13) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Žádné komentáře:

Okomentovat