Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

pátek 22. dubna 2016

Premiéry 16. týdne

Carol (Carol, režie Todd Haynes)
Příběh lesbické lásky v Americe 50. let podle knižní předlohy The Price of Salt (1952) od Patricie Highsmith (podle jejích knih vznikly např. snímky Talentovaný pan Ripley nebo Cizinci ve vlaku). V hlavních rolích Cate Blanchett a Rooney Mara, točil osvědčený Todd Haynes (Safe, Sametová extáze, rovněž v 50. letech se odehrávající Daleko do nebe, seriál Mildred Pierceová). Působí to na můj vkus moc uhlazeně.
Míra natěšenosti: 55 %

Hardcore Henry (Hardcore Henry, režie Ilja Najšuller)
Hardcore akce poprvé v dějinách filmu výlučně z pohledu hlavního hrdiny - to je hlavní lákadlo americko-ruského akčňáku. Z festivalu v Torontu si film odnesl Cenu diváků pro "půlnoční běs". I česká synopse se nese v "běsném" stylu: "Vzbudil jsi se, nic si nepamatuješ. Nejspíš proto, že tě právě oživili. Ta krásná žena říká, že tě miluje a že se jmenuješ Henry. Máš jakoby umělý ruce a nohy. Najednou někdo vtrhnul do místnosti, střílí na tebe a ženu, která tě miluje, unášejí pryč. Měl bys jí pomoct a dostat zpátky. Kdo ji ale unesl? Mocný vůdce s armádou žoldáků a plánem na ovládnutí světa." Můj šálek čaje to není, fandy tohohle druhu akčňáků a/nebo příslušných games by ale Henry pod taktovkou režiséra hudebních videoklipů mohl potěšit.
Míra natěšenosti: 30 %

Kniha džunglí (The Jungle Book, režie Jon Favreau)
Trailer mě nadchnul, ač nemám ráda CGI zvířata. Tahle se totiž blíží dokonalosti. Mauglího hraje nyní dvanáctiletý Neel Sethi, zvířecí hrdiny a padouchy namluvili Bill Murray (Balú), Ben Kingsley (Baghíra), Idris Elba (Šér Chán), Scarlett Johansson (Ká), Lupita Nyong'o nebo Christopher Walken. Režisér (Zathura: Vesmírné dobrodružství, Iron Man 1 a 2, Kovbojové a vetřelci, Šéf) a často i herec Favreau nemusí být zárukou kvality, ostudou tahle adaptace Kilingovy knihy ale rozhodně neskončí.
Míra natěšenosti: 60 %

Neel Sethi na tiskové konferenci ke Knize džunglí. Od Bollywood Hungama [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0) nebo CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Lovec: Zimní válka (The Huntsman Winter's War, režie Cedric Nicolas - Troyan)
Jedná se o prequel úspěšné, čtyři roky staré podívané Sněhurka a lovec. Sněhurky se tentokrát nedočkáme, tvůrci se zaměřují na osudy titulního lovce Erika (Chris Hemsworth) a královny Ravenny (Charlize Theron). Novými postavami jsou "lovkyně" Sára (Jessica Chastain) a Ravennina sestra Freya (Emily Blunt), která po smrti svého novorozeněte začíná s Ravennou soupeřit v krutosti. Zatímco režisér prvního filmu Rupert Sanders natáčí americkou adaptaci Ghost in the Shell se Scarlett Johansson, Lovce se ujal nový režisér, který je velkou neznámou; scénáristé byli rovněž obměněni. Stále to ale vypadá na obstojný blockbuster.
Míra natěšenosti: 45 %

Vzpomeň si (Remember, režie Atom Egoyan)
Hrdinou kanadského dramatu původem arménského režiséra je devadesátník Zev (slavný Christopher Plummer), jenž po smrti své ženy utíká z pečovatelského domu a vydává se na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o svém pátrání po muži odpovědném za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícím se pod cizí identitou.
Míra natěšenosti: 50 %

Christopher Plummer v roce 2007. By gdcgraphics, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5199198

1 komentář: