Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

neděle 15. února 2015

Největší šity od roku 2000 - výběr

Špatných filmů je takové množství, že jsem se při ohlédnutí za těmi, které bývají považované za nejpříšernější, omezila na období posledních patnácti let, a i v tomto časovém rámci jsem rezignovala na kompletní výčet (také jsem ponechala stranou českou kinematografii a německé rádobyromantické filmy). Značný počet "šitů" je samozřejmě dán už tím, že oproti veledílům se často natáčejí za malý peníz a rovnou putují na DVD. Některá filmová studia, např. nechvalně proslulé The Asylum, se zaměřují na "pásovou výrobu" snímků, které se točí bez aspirací na uměleckou (a nezřídka též řemeslnou) kvalitu. Ale existují i výjimky - díla ambiciózních tvůrců či nepovedená pokračování.

Pokusila jsem se o roztřídění filmového odpadu do kategorií, kde uvádím konkrétní příklady a o vybraných počinech se dále rozepisuji. Vycházela jsem s různých žebříčků toho nejhoršího (ČSFD, IMDb, Wikipedie), internetových článků a diskusí (např. facebookový Klub přátel "kvalitního" filmu) a vlastních neblahých (a někdy zároveň navýsost zábavných) zkušeností.

1. mimo mísu
The Room, Saving Christmas (nejhorší film podle žebříčku IMDb), Hercules 3D (nejhorší film podle žebříčku ČSFD), Supersmradi - Malí Géniové 2, Blanche - královna zbojníků, Ve jménu krále 2, Blubberella, BloodRayne, BloodRayne 2: Vykoupení, BloodRayne: The Third Reich, Sex Lives of the Potato Men, Pes fotbalista: Evropský pohár, Orient expres, Ben & Arthur, Pán převleků, Vlad narážeč

Člověk, vampýr nebo mimozemšťan? Kultovní režisér, scénárista a herec Tommy Wiseau. Od Al Pavangkanan (Flickr: 20100724202) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons
V roce 2003 se do filmových dějin zapsal Tommy Wiseau svým režijním a scénáristickým počinem The Room, v němž si svěřil hlavní roli. Má rád upíry, jeho hereckým vzorem je James Dean - zbytek si přečtěte třeba na ČSFD, stojí to za to. Bývá srovnáván s "nejhorším režisérem všech dob", tedy Edwardem Woodem Jr., který byl ovšem autorsky plodnější a začal točit v mladším věku nežli Wiseau, takže má na kontě vícero kultovních počinů. The Room nefiguruje v žebříčcích nejhorších snímků na ČSFD ani IMDb - je totiž svým způsobem zábavný, a tak mu někteří uživatelé dávají vysoký počet bodů. Zápletku ani nemá cenu popisovat. Mimochodem, hláška "You're tearing me apart, Lisa!" zazněla v Simpsonových.


Uživatelé IMDb svorně spílají u nás zatím neznámému snímku Saving Christmas (2014), jenž to dotáhl na rekordní průměr 1,5 hvězdičky z deseti (1 je nejnižší hodnocení, 0 dát nelze, po čemž někteří diváci Saving Christmas volají). Na ČSFD naopak nejhorším filmům se závratnými 5 % vévodí "rodinná komedie" Hercules 3D (2009), která se do nejhůře hodnocené stovky na IMDb ani nedostala.

Podobně jako Wiseau se za génia považuje režisér Uwe Boll, který svět oblažil takovými kousky, jako je Ve jménu krále 2 a Bluberella; vášniví hráči PC her ho nicméně nesnášejí hlavně za děsivě špatné adaptace BloodRayne. U nás je obdobou Wiseauova a Bollova kalibru Tomáš Magnusek - ale český film radši nechám v klidu hnít...  Mimochodem, v odpadovém Orient Expresu (2001) si zahrál později Oscarem obdařený Christoph Waltz. Sex Lives of the Potato Men (2004) zase "láká" už svým názvem. A takový Ben & Arthur (2003) je prý gay ekvivalentem Wiseauova opusu.

Uwe Boll - nekompromisně špatný režisér. "Uwe Boll Dungeon Siege". Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uwe_Boll_Dungeon_Siege.jpg#mediaviewer/File:Uwe_Boll_Dungeon_Siege.jpg

2. hvězdné přešlapy
Láska s rizikem, Catwoman, Bojiště Země: Sága roku 300, Swordfish: Operace Hacker

Dnes tolik uznávaný režisér Ben Affleck v roce 2003 ohrozil svou kariéru hereckou účastí ve filmu Láska rizikem (Gigli, 2003), kde se objevil po boku Jennifer Lopez. Režie se přitom ujal do té doby úspěšný Martin Brest (tedy upřímně, jeho hity Vůně ženy a Seznamte se, Joe Black nepatří zrovna mezi mé oblíbené snímky) - od té doby se režírování raději nevěnoval. Známým přešlapem je také Catwoman (2004) s Halle Berry, Benjaminem Brattem a Sharon Stone.

Tyto příklady hvězdných přešlapů ale blednou ve srovnání s filmem Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000). Jak napsal kOCOUR na ČSFD: "Smutné na celé věci je fakt, že si Travolta OPRAVDU myslel, že film je neuvěřitelně cool a že vystavěl dokonalou konkurenci všem sci-fi apokalyptickým spektátklům. Nebo je možná i předčil. Ale asi ho ani nenapadlo, že stojí za zrodem jedné z nejlepších filmových komedií, která JE OPRAVDU zábavná. A asi si to nemyslí dodnes." Šest let po comebacku v Pulp Fiction se Travolta, známý to propagátor scientologie, vrhl na film podle předlohy L. Rona Hubbarda, zakladatele scientologické církve, a pod taktovkou jakéhosi již tehdy nikterak úspěného režiséra se oblékl do kulervoucího kostýmu. Hrál tam i chudák Forest Whitaker. Ani na Nově to radši moc nedávaj.

Travolta při autogramiádě k filmu Bojiště Země: Sága rodu 3000. Od Phil Guest from Bournemouth, UK (John Travolta) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

O rok později si Travolta střihl hlavní roli ve Swordfish: Operace Hacker, který já osobně považuji za jeden z nejstrašnějších filmů, byť v oficiálních žebříčcích nefiguruje. Ani můj oblíbenec Hugh tu hrůzu nespasil, natož pak Catwoman Halle Berry.

3. zašlé hvězdy
Blonďatá a blonďatější, "caspervandienovky" (Dracula 3000, Solární armagedon, Sleeping Beauty), "seagalovky" (např. Clementine, Cizinec, Zabiják, Profesionál), Královna Sumuru, Syndikát smrti

V Blonďaté a blonďatější (2007) se sešly dvě vnadné "hvězdy v úpadku" - Pamela Anderson a Denise Richards - a výsledkem byla "komedie" pro otrlé. Kdysi hvězdný Casper Van Dien si zahrál ve velkém množství propadáků. A studio The Asylum mu dokonce poskytlo azyl k natočení vlastní příšernosti, ve níž si Casper rovněž zahrál - Sleeping Beauty (2014). Dlouhodobě sestupnou tendenci své kariéry také znovu a znovu potvrzuje Steven Seagal (s výjimkou role v Machete, kde si dělá legraci sám ze sebe).

Když už se v hodně levných špatných filmech objevují hvězdy, tak právě ty "padlé", např. z 90. let (Ian Ziering a Tara Reid ve Žralokonádu; oba si zahráli i v dalších níže vzpomínaných filmech - Ziering v Tyranosaurus: Zhouba Aztéků a Tara Reid ve Vráně 4). Často jde rovněž o herce jedné výrazné seriálové role, kteří se snaží uchytit u filmu - např. Michael Shanks alias Daniel Jackson z Hvězdné brány se tak objevil v příšernostech Královna Sumuru, Mega Snake či Vosy útočí. V devadesátých letech slavný "odpadlík" Lorenzo Lamas se též dává do služeb filmového odpadu - svou přítomností rozzářil např. filmy Syndikát smrti nebo Megažralok vs. obří chobotnice.

4. pokusy zpěváků a dalších celebrit o herectví aneb ševče, drž se svého kopyta
Crossroads, Trhni si!, Kráska a Ošklivka, Zlatí spratci, Trosečníci, Daniel - Der Zauberer, Láska mezi superstar, Justin Bieber's Believe, Hannah Montana a Miley Cyrus: To nejlepší z obou světů

Že jí herecký talent do vínku dán nebyl, přesvědčivě dokázala Britney Spears ve filmu Crossroads (2002). Ve vícero strašlivých snímcích si zahrála Paris Hilton, vybrala jsem tři (Trhni si!, Kráska a Ošklivka, Zlatí spratci). Guy Ritchie si moc nepomohl, když hlavní roli ve svém filmu Trosečníci (2002) svěřil své tehdejší manželce Madonně (byť v Evitě se mi líbila, tady to opravdu - jemně řečeno - není ono).

V dobách, kdy jsem si podobně jako ostatní spolužáci kupovávala Bravíčko, se v něm často objevoval německý zpěvák Daniel Küblböck. Právě ten si zahrál verzi sama sebe ve filmu Daniel - Der Zauberer (2004). Výsledek je prý tristní, což asi těžko někoho překvapí. Kelly Clarkson také zrovna neoslnila svým výkonem ve snímku Láska mezi superstar (2003, od té doby si zahrála jen v jednom seriálu) a řady haterů se tetelí blahem nad dokumentárními počiny Justin Bieber's Believe (2013) a Hannah Montana a Miley Cyrus: To nejlepší z obou světů (2008).

5. mizerné sequely
Vrána 4: Pekelný kněz, Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda, Maska Junior, Matrix Revolutions, Zprávař 2 - Legenda pokračuje

Nepovedených pokračování existuje spousta, uvedla jsem jenom několik, která nejen že jsou horší než originál, ale konkurují i šitům z jiných kategorií. Ve Vráně 4 (2005) hrál kromě Tary Reid také David Boreanaz, který své štěstí nachází spíš v seriálovém světě (mimochodem, Vrána 3: Návrat z roku 2000 v hlavní roli s Kirsten Dunst má ještě celkem slušné 55% hodnocení). Pokračování Blbýho a blbějšího po dvaceti letech opravdu vznikat nemělo (a mohlo by spadat i do následující kategorie), podobně je na tom Maska Junior (2005). Už dvojka Matrixu byla slabší než jednička, trojka ovšem podle mého názoru (byť na ČSFD má 73 %) sama o sobě obstojí jako velmi špatný film. A co je pro četné ne-fanoušky Willa Ferrella horší než jej hodinu a půl sledovat ve Zprávaři z roku 2004? Sledovat jeho starší verzi v o půl hodiny delším a na vtipy chudším Zprávaři 2 (2013).

6. antivtipné parodie
Agenti dementi, Agenti dementi 2, Šílenej biják, Velkej biják, Nezlobte mimozemšťany, The Legend of Awesomest Maximus

První film z řady "bijáků", totiž Scary Movie: Děsnej biják (2000), byl koukatelný. Série se však s dalšími díly proměnila v utrpení filmového diváka. A mimochodem, v The Legend of Awesomest Maximus, což má být parodie na různé filmy z antiky, si zahrál Ian Ziering. Kdo by to byl řekl, že "Steve Sanders" takhle dopadne?

7. zmutovaná zviřátka a monstra
Birdemic: Shock and Terror, Birdemic 2: The Resurrection, Žralokonádo, Sharknado 2, Superžralok, Žralok v Benátkách, Mega Snake, Megalodon, Krokodýl, Krokodýl 2, Octopus 2, Pavouci 2, Pavoukotřesení, Vosy útočí, Krysy, Pterodaktyl, Tyranosaurus: Zhouba Aztéků, Vampires vs. Zombies (známé též pod názvem Carmilla: The Lesbian Vampire), Megažralok versus crocosaurus, Mega Shark vs. Mecha Shark, Megažralok vs. obří chobotnice

Mimořádně početná kategorie. Uvedené filmy se často pyšní "originálními" názvy vzniklými spojením dvou výrazů - např. žralok a tornádo (Sharknado), ptačí a epidemie (Birdemic), pavouci a zemětřesení (Arachnoquake). Ještě o level výš jsou filmy, které v názvu slibují střet dvou zmutovaných zvířat, příp. monster (Megashark vs. Crocosaurus, Mega Shark vs. Mecha Shark - v tom si zahrála další star z Hvězdné brány - Christopher Judge, Megashark vs. Giant Octopus, Vampires vs. Zombies). Každopádně počítačové triky v těchto snímcích použité jsou obvykle samy o sobě k smíchu - vrchol přitom představují ptáci v Birdemic. To musíte vidět na vlastní oči. Já jsem zhlédla celý film a nelituju toho!


Je třeba říct, že okolo Birdemic a asyláckého Žralokonáda vznikl docela velký kult. Dvojka Birdemic (ano, i takovýto ve všech směrech nepovedený film může mít pokračování) to dotáhla až na 2. místo v žebříčku nejhorších filmů na IMDb, zato na ČSFD jednička ani dvojka Birdemic ani Žralokonáda (u toho už se chystá třetí díl...) nefigurují mezi nejhoršími 250 filmy - Češi asi lépe oceňují humor, byť nezamýšlený. Pokračování Žralokonáda už bylo natáčeno spíš jako záměrná parodie. Jak jsem psala v článku Svět parfémů a svět filmu, Tara Reid vydala v souvislosti se Žralokonádem 2 vlastní parfém nazvaný Shark by Tara - vypadá podobně levně jako triky ve filmu použité. Z komentáře Screen Junkies: "This is even weirder than the underwear that Tommy Wiseau is hoping to sell."

Fanoušek Žralokonáda v půvabném kostýmu. Od Chris Favero from USA (Sharknado cosplay) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

8. mockbustery
Transmorphers, Transformers: Recyklace, Invaze světů, Den nezávislosti: Invaze, Hadi ve vlaku

Mockbustery "parazitují" na hitech prostřednictvím pozměnění názvu originálu - např. Transmorphers (ano, jsou tam akorát přehozená písmena) a filipínská napodobenina Transformers: Recyklace. Takové snímky většinou nemohou být dobré už z podstaty věci. Produkci mockbusterů se věnuje hlavně The Asylum. Kromě Transmorphers je jejich dílem např. Invaze světů (mockbuster Spielbergovy Války světů), Den nezávislosti: Invaze (on už původní Emmerichův Den nezávislosti je podle mě dost velký přešlap) a Hadi ve vlaku (komu stojí za to parazitovat na Hadech v letadle?). Ale "asyláckých" mockbusterů je mnohem, mnohem víc (viz zde). A představte si, že na letošek chystá The Asylum mockbuster Padesáti odstínů šedi s názvem Bound. To je mi i sympatické!

Závěrem

Existuje žebříček 25 filmů tak špatných, že stojí za vidění - zde na Rotten Tomatos. Z těch natočených od roku 2000 se v něm umístily Bojiště Země: Sága roku 3000, Ben & Arthur a Megalodon. Myslím, že by se mezi "nejhorší nejlepší" dalo zařadit ještě více snímků z posledních patnácti let. Každopádně takovéto žebříčky ukazují, že špatné filmy se vždy točily (nejstarší umístěný je z roku 1934) a točit budou a také že filmový odpad není radno ihned házet do koše. Najdou se v něm totiž svého druhu "skvosty", které mohou být pro filmové fanoušky takzvaným guilty pleasure.

Žádné komentáře:

Okomentovat