Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

úterý 24. února 2015

Premiéry 9. týdne

Fénix (Phoenix, režie Christian Petzold)
Drama o někdejší herečce, která se vrací z Osvětimi s poznamenanou (nejen) tváří. Její manžel ji nepozná a ona přijímá roli jeho manželky, tedy sebe sama, kterou má hrát pro to, aby muž získal dědictví. Nina Hoss a Ronald Zehrfeld měli hlavní role už v předchozím Petzoldově filmu, Barbaře.
Míra natěšenosti: 60 %

Christian Petzold. Od Paul Katzenberger (Vlastní dílo) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Focus (Focus, režie Glenn Ficarra a John Requa)
Protřelý podvodník (Will Smith) a se zamiluje do začátečnice (Vlkem z Wall Street proslavená Margot Robbie), ale vztah jim dlouho nevydrží. Když se po třech letech znovu potkají, rozehrají komplikovanou hru, při které se každý sám za sebe pokouší podfouknout jednoho miliardáře (Rodrigo Santoro - jo, to je ten hezoun z Lásky nebeské). Dvojice Ficarra a Requa, která režírovala i mou oblíbenou Bláznivou, zatracenou lásku a také I Love You Philipp Morris, dává naději na přinejmenším obstojnou kvalitu.
Míra natěšenosti: 65 %

Ghoul (režie Petr Jákl ml.)
Trojice dokumentaristů se na Ukrajině snaží dopídit pravdu o kanibalismu, k němuž zde mělo docházet během hladomoru začátkem 30. let, a nachází souvislosti se sériovým vrah Andrejem Čikatilem (ten skutečně v letech 1978-1990 zavraždil nejméně 53 dětí a žen). Už z traileru to vypadá, že film je kromě znepokojivé atmosféry pochmurných exteriérů a interiérů postavený hlavně na přemíře nepříjemných zvuků a lekaček. Mistrovské dílo to asi nebude, můžeme doufat nanejvýš v relativně povedený pokus o českou Záhadu Blair Witch (Jákl taktéž obsadil neznámé herce, podle jmen převážně americké provenience). O Čikatilovi byl v roce 1995 natočen vysoko hodnocený a hvězdně obsazený Občan X, který ale primárně neoperoval v hororovém žánru.
Míra natěšenosti: 25 %

Teorie všeho (Theory of Everything, režie James Marsh)
Oscarový Eddie Radmayne jako Stephen Hawking, Felicity Jones jako jeho první manželka. Pro režiséra Marshe jde o jeho dosud nejlepší snímek, který bude zřejmě nijak zvlášť originálním způsobem vyprávět o životě slavného fyzika na základě knižní předlohy Jane Hawking. Sílu to nejspíš (hlavně díky Radmayneovi a už vzhledem k tématu) mít bude. Mimochodem, v roce 2004 si Hawkinga ve stejnojmenném televizním filmu, na ČSFD výše hodnoceném nežli Teorie všeho, zahrál dnes proslulý Benedict Cumberbatch.
Míra natěšenosti: 75 %

Violette (Violette, režie Martin Provost)
Původně herec Provost se ve svém nejnovějším počinu podobně jako v šest let staré Séraphine zabývá životním příběhem slavné ženy - v tomto případě spisovatelky Violette Leduc (Emmanuelle Devos), kterou pojil zvláštní vztah k Simone de Beauvoir (Sandrine Kiberlain).
Míra natěšenosti: 60 %

Sandrine Kiberlain, Martin Provost a Emmanuelle Devos. Georges Biard [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Žádné komentáře:

Okomentovat