Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

čtvrtek 12. listopadu 2015

Premiéry 46. týdne

Berani (Hrútar, režie Grímur Hákonarson)
Islandské drama o dvou bratrech, kteří spolu nepromluvili už čtyři desetileít. Co se semele, když se rodinné plemeno ovcí ocitne v ohrožení? V Cannes získali Berani hlavní cenu sekce Un Certain Regard. Zajímavostí je, že režisér Hákonarson "absolvoval v roce 2004 jednoroční program na pražské FAMU, kde natočil krátkometrážní komedii Slávek the Shit (2005) o správci veřejných záchodků. Film byl uveden v Cannes v sekci školních filmů Cinéfondation a po světě vyhrál dvanáct festivalových cen" (ČSFD).
Míra natěšenosti: 60 %

Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato, režie Peter Greenway)
Provokativní pohled na režiséra Sergeje Ejzenštejna (Elmer Bäck) na vrcholu jeho tvůrčích sil, v roce 1931, kdy kvůli natáčení nového filmu zavítal do titulního mexického města. Nejslavnějšími díly Petera Greenwaye jsou Umělcova smlouva (1982) a Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec (1989).
Míra natěšenosti: 40 %

Husí kůže (Goosebumps, režie Rob Letterman)
Od režiséra animáků Příběh žraloka a Monstra a vetřelci a hraných Gulliverových cest přichází další podívaná pro děti a mladší puberťáky, v níž příšery stvořené (skutečně žijícím) spisovatelem R. L. Stinem (v podání Jacka Blacka) uniknou z jeho knih a terorizují okolí. Stineova dcera a její nápadník, který příšery nedopatřením vypustil, se tedy při svém cudném sbližování budou muset poprat s řadou monster (jo, a ještě je tam třetí teenager do počtu). Trailer byl takový... řekněme "nelákavý".
Míra natěšenosti: 10 %

Spisovatel R. L. Stine. Larry D. Moore [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) nebo GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdící prášek (Doktor Proktors prompepulver, režie Arild Fröhlich)
Norský rodinný film podle knihy pro děti slavného spisovatele k nám přichází se zpožděním roku a půl. Vizuál to má barevný a docela ulítlý. Pro děti asi dobrý.
Míra natěšenosti: 20 %

Otcové a dcery (Fathers and Daughters, režie Gabriele Muccino)
Italský režisér Muccino čas od času natočí mimo svou domovinu hollywoodský film - uspěl se dvěma dojemnými snímky s Willem Smithem v hlavní roli (Štěstí na dosah a Sedm životů), naposledy šla do kin jeho nenáročná komedie Chlap na roztrhání (2012). Jeho novinka je dramatem o problematickém vztahu otce (Russell Crowe), slavného spisovatele trpícího duševní poruchou, a dcery (její dospělou verzi hraje Amanda Seyfried). Vítej, listopadová deprese.
Míra natěšenosti: 30 %

Steve Jobs (Steve Jobs, režie Danny Boyle)
Nové životopisné drama o spoluzakladateli Applu má oproti dva roky starému filmu jOBS lepší obsazení ("charakterní" Michael Fassbender oproti hlavně z průměrných až podprůměrných komedií známému Ashtonovi Kutcherovi) a renomovaného režiséra i scénáristu (Aaron Sorkin získal Zlatý glóbus a Oscara za scénář k The Social Network). Zajímavé je také pojetí snímku, který nesleduje celou Jobsovu dráhu, ale zaměřuje se na "vyhrocené momenty před zahájením klíčových Jobsových prezentací" v letech 1984, 1988 a 1998. V dalších rolích Kate Winslet, Seth Rogen nebo Jeff Daniels. Mimochodem, Jobsovu odmítanou dceru ztvárnila Perla Haney-Jardine, která byla také dcerou Nevěsty v Kill Bill 2.
Míra natěšenosti: 65 %

Scénárista Aaron Sorkin. Od derivative work: Fvasconcellos (t·c) Eric_Garcetti_and_Aaron_Sorkin.jpg: GenerationObamaLA (Eric_Garcetti_and_Aaron_Sorkin.jpg) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Žádné komentáře:

Okomentovat