Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

pondělí 29. prosince 2014

Premiéry 1. týdne

Burácení (režie Adolf Zika)
Synopse tohohle filmu je natolik divoká, že stojí za to ji zde publikovat celou spolu s mými komentáři:
Celovečerní hraný film BURÁCENÍ je typické drama [jakože antika?] založené na pravdivé události, která se stala v roce 2004 a která završila sérii příběhů, jež autor scénáře sledoval v médiích už řadu let [to je tajemnější než hrad v Karpatech]. Domácí násilí, sebeobrana před násilníkem, či obrana a pomoc blízkému člověku v nouzi. Tento film je o ohroženém lidském druhu, jehož smysl pro svobodu projevu a spravedlnost je na hranici zákona a společenské normy. Syrovost a pravdivost [no, jestliže skromnost bývá úměrná talentu...] dodává celému snímku i fakt, že námět byl původně zamýšlen jako dokumentární film o jedné specifické povaze lidí žijících mezi námi, jejichž naturel se zcela vymyká naturelu běžného člověka [takže to bude o učitelkách a učitelích ze ZŠ?]. Ne náhodou je film zasazen do prostředí motorkářského světa, rockové hudby a sochařské komunity [aha, takže o násilnických a zároveň spravedlivých sochajících rockerech, kteří jezdí na motorkách], kde se mísí rovná a čestná povaha s výbušností, burácením v srdci a náklonností k absolutní kráse, a kde člověk přestává být soudný sám k sobě. [podobně jako přestal být soudný autor textu]
Dokumentarista Zika pro svůj celovečerní hraný počin napsal scénář (takže on je ten, kdo sledoval v médiích už řadu let jakousi sérii příběhů, páni!). V hlavní úloze se představí frontman skupiny Krucipüsk Tomáš Hájíček, dále hrají např. Vica Kerekes, Martin Stránský, Vladimír Javorský, Zdeněk Podhůrský, Jakub Kohák, Zuzana Bydžovská a taky hudebníci Kryštof Michal a Richard Müller.
Míra natěšenosti: 5 %

Odpad (Trash, režie Stephen Daldry)
K tomuhle Milionáři z chatrče odehrávajícímu se v Riu napsal scénář Richard Curtis (Láska nebeská) a režie se ujal Stephen Daldry (Billy Elliot, Hodiny, Předčítač). Můžeme se tedy těšit na mistrné citové vyděračtství, tentorkát téměř bez hvězd (ty zde zastupují pouze Rooney Mara a Martin Sheen).
Míra natěšenosti: 60 %

Režisér Stephen Daldry. Od Christopher William Adach from London, UK (WP - random_-15) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Saint Laurent (Saint Laurent, režie Bertrand Bonello)
Na jaře 2014 u nás běžel Yves Saint Laurent v hlavní roli s Pierrem Nineym, zde ztvárňuje tituální postavu Gaspard Ulliel (Příliš dlouhé zásnuby, Hannibal - Zrození). Zdá se, že je ve světě filmu již poněkud přeyvesaintlaurentováno, navíc Bonello zatím nenatočil zrovna ceněné filmy a nezdá se, že by ve svém nejnovějším počinu nabídl nějak inovativní portrét v roce 2008 zesnulé návrhářské ikony.
Míra natěšenosti: 35 %

Žádné komentáře:

Okomentovat