Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

čtvrtek 14. ledna 2016

Premiéry 2. týdne

Ledová sezóna (Norm of the North, režie Trevor Wall)
Obvyklý animák dnešní doby - se spoustou hlášek, které znějí povědomě, postavičkami, jež jsou obdobou těch už osvědčených z jiných animáků, a neoriginálním dějovým schématem. Zajímavá je snad jen koprodukce USA-Indie. Lední medvěd Norm (v originále namluvený Robem Schneiderem) se vymyká běžným lednomedvědím normám - kamarádí se s menšími zvířaty, rád tančí atp. Idylka končí ve chvíli, kdy má být na jeho teritoriu postaven obchodní dům. Norm se vydává do New Yorku se třemi kamarády - lumíky (obdoba tučňáků z Madagaskaru), aby stavbě zabránil, z čehož se samozřejmě vyklube bláznivé dobrodružství.
Míra natěšenosti: 10 %

Muzikál aneb Cesty ke štěstí (režie Slobodanka Radun)
Od režisérky Radun jsme zhlédla předloňský obstojný film MY 2, u kterého Radun také figurovala jako scénáristka. Tentokrát scénář napsali nováček Václav S. Sadílek a již ostřílenější Jiří Mádl, hudbu složil Petr Malásek. Výchozí zápletka je jednoduchá: třída pražské konzervatoře má na letním soustředění za úkol nazkoušet Starce na chmelu v původní muzikálové podobě (film tedy těží z popularity známého filmu, naštěstí ale není pouhým remakem Starců). V hlavních rolích Vica Kerekes, Roman Vojtek, Martin Písařík, Anna Fialová, Adam Mišík, Vladimír Polívka či Jiří Korn.
Míra natěšenosti: 30 %

O kuřatech a lidech (Mænd og høns, režie Anders Thomas Jensen)
Dánský režisér a scénárista po desetileté pauze navléká další korálek na šňůru svých divnofilmů (Adamova jablka, Řezníci a Blikající světla). Už potřetí pod Jensenovou taktovkou hraje Mads Mikkelsen, tentokrát jednoho ze dvou sourozenců, kterým otec až na smrtelné posteli prozradí, že jejich skutečným sploditelem je odborník na výzkum kmenových buněk. A ten má navíc tři další a řekněme "neortodoxní" a slepicemi obklopené syny, se kterými se dvojice bratrů bude muset sžít... Černá severská komedie by nemusela být špatná.
Míra natěšenosti: 60 %

REVENANT Zmrtvýchvstání (The Revenant, režie Alejandro González Iñárritu)
Zlatý glóbus již Leonardo di Caprio za roli zaživa pohřbeného lovce vydávajícího se za pomstou získal. Bude z toho konečně Oscar? Jeho hrdina je zraněn samicí grizzlyho a v divočině plné útočících indiánů a jiných nástrah s ním a jeho synem zůstávají dva muži z lovecké skupiny. Pragmatik, kterého ztvárnil Tom Hardy, si chce zkrátit čekání na smrt raněného, takže se ho pokusí sprovodit ze světa okamžitě. Přistihne ho hrdinův syn a zaplatí za to životem, otec je pak předčasně pohřben. To už stojí za pořádnou pomstu... Na Iñárritua (Birdman, Babel nebo Amores Perros) překvapivě relativně "normální" film podle knižní předlohy založené na skutečném příběhu lovce kožešin Hugha Glasse (1780-1833).
Míra natěšenosti: 70 %

Příběh Hugha Glasse popsaný v novinách z roku 1922. Od The Milwaukee Journal (Yahoo News) [Public domain], prostřednictvím Wikimedia Commons

Žádné komentáře:

Okomentovat