Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

Filmthusiastic - blog pro filmové nadšence

čtvrtek 4. února 2016

Premiéry 5. týdne

Dánská dívka (The Danish Girl, režie Tom Hooper)
Eddie Radmayne a Alicia Vikander jako manželský pár dánských malířů procházející krizí poté, co si muž uvědomí, že se cítí být ženou. A už proto, že se píší teprve 20. léta minulého století, nebude to mít během postupné proměny hlavní hrdin(k)a a samozřejmě ani jeho/jí manželka vůbec snadné. Film vychází ze životního příběhu v roce 1882 narozeného Dána Einara Wegenera, který zemřel coby "dánská dívka" Lili Elbe v roce 1931. Tom Hooper natočil v mých očích slušnou Královu řeč, ale taky Bídníky, které jsem dokoukala se sebezapřením (a to tam hrál Hugh Jackman).
Míra natěšenosti: 65 %

Lili Elbe na portrétu své manželky Gerdy Wegener. Informace o autorovi jsou uvedeny na stránce [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], prostřednictvím Wikimedia Commons

Líza, liščí víla (Liza, a rókatündér, Károly Ujj Mészáros)
Opravdu hravých, až bláznivých, a přitom milých filmů chodí do kin málo. Tenhle je maďarské provenience a vypráví o zdravotní sestře Líze (Mónika Balsai), která se již dvanáctým rokem stará o Martu, vdovu po japonském velvyslanci. Hrdinčiným nejlepším přítelem je mrtvý (!) japonský popový zpěvák. Líza touží po lásce, jenže každý její nápadník záhy hyne při nějaké více či méně bizarní nehodě, což už začíná být podezřelé policejním orgánům. Líza dojde k přesvědčení, že se proměnila v liščí vílu, vražedného démona z japonských pohádek... Z recenze uživatele Damien na ČSFD: "Maďarská Amélie z Montmartru říznutá Wesem Andersonem." To by šlo.
Míra natěšenosti: 85 %

Mrzout (Mielensäpahoittaja, režie Dome Karukoski)
Starý finský samorost z venkova vržený do víru velkoměsta a hlavně lidských vztahů. Komedie podle knihy Tuomase Kyrö.
Míra natěšenosti: 60 %

Poklad (Comoara, režie Corneliu Porumboiu)
Rumunsko-francouzská "komorní komedie s jemně sarkastickým humorem a překvapivým koncem" působí ze všech "divnofilmů" tohoto týdne nejnormálněji. Costimu, ne zrovna bohatému otci od rodiny, navrhne jeho soused, aby mu za podíl pomohl najít poklad údajně ukrytý někde na venkovském pozemku jeho rodiny. Film získal ocenění v Cannes.
Míra natěšenosti: 55 %

Zde Harold (Her er Harold, režie Gunnar Vikene)
Norská komedie s o něco méně bláznivou zápletkou, zato snad ještě černohumornější než Líza, liščí víla. "Po čtyřiceti letech úspěšného podnikání v oblasti prodeje nábytku Haroldova firma zkrachuje, jelikož je v těsné blízkosti postaven obchodní dům IKEA. V aktu zoufalství a zlosti se Harold rozhodne odjet do Švédska a unést toho, kdo podle něj zapříčinil jeho bankrot - samotného zakladatele IKEA Ingvara Kamprada." Jak tohle dopadne? V hlavní roli Björn Grannath.
Míra natěšenosti: 65 %

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, režie Michael Bay)
Jméno režiséra mě zaskočilo, protože až na ty věčné exploze to podle traileru vůbec nevypadá na typickou lehkovážnou "bayovinu". A kromě Johna Krasinskiho tu nejsou žádné známé tváře. Snímek se vrací do nedávné historie, konkrétně do 11. září 2012, kdy islamisté zaútočili na americký konzulát v lybijském Benghází. Dialogy asi budou slabší, ale atmosféra by mohla být hodně slušná.
Míra natěšenosti: 55 %

Režisér Michael Bay. By Romina Espinosa at http://www.rominaespinosa.com - http://www.flickr.com/photos/rominaespinosa/2251488133/in/set-72157603238719252/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5755660

Žádné komentáře:

Okomentovat